top of page

Gazy spożywcze

Gazy spożywcze - to linia gazów i mieszanek gazów jakości spożywczej, specjalnie stworzoną do wykorzystania w przetwórstwie spożywczym oraz do pakowania żywności i napojów. Gaz spożywczy jest właściwym wyborem do pakowania w atmosferze modyfikowanej MAP (Modified Atmosphere Packaging) oraz do procesów kriogenicznych, tj. chłodzenie lub mrożenie. Może być również użyty jako składnik w napojach.

Gazy spożywcze

Gwarancja najwyższej jakości

Nasza współpraca z liderem produkcyjnym Air Liquide zapewni Państwu wysoki poziom oferowanych produktów.

Dla zapewnienia właściwej jakości, identyfikacji i kontroli potencjalnego ryzyka Air Liquide Polska wdrożyła system ISO 22000 „System zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym” - w zakresie produkcji, magazynowania i dystrybucji gazów. Wdrożenie systemu zostało zakończone przyznaniem nam certyfikatu przez Polską Izbę Handlu Zagranicznego, który stale utrzymujemy od 2006 roku. Dzięki temu ALIGAL™ gwarantuje właściwą jakość i pełną identyfikowalność gazu od źródła do miejsca dostawy.

 

Produkty ALIGAL™ mają wiele zastosowań, z tego względu substancje wchodzące w ich skład mogą stanowić składniki lub dodatki do żywności. Specyfikacje produktów ALIGAL™ zostały opracowane z uwzględnieniem obowiązujących przepisów, dzięki czemu wpisują się w wymagania Klienta. Air Liquide zapewnia klasyfikację i oznakowanie produktów ALIGAL™ zgodnie z Rozporządzeniem CLP  (Rozporządzenie (WE) nr 1272/2008 w sprawie klasyfikacji, oznakowania i pakowania substancji i mieszanin) oraz dokumentację zgodną z wymaganiami Rozporządzenia REACH (Rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów).

 

Nasze produkty spełniają specyfikacje i kryteria czystości określone w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady.

Air Liquide spełnia również wymagania zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002, określającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, w tym dotyczące identyfikowalności oraz w rozporządzeniu nr 852/2004 zobowiązującym przedsiębiorstwa do stosowania dobrej praktyki na wszystkich szczeblach łańcucha produkcji żywności w zachowaniu zgodności z zasadami higieny żywności oraz przy zastosowaniu wymagań FSMS.

bottom of page